BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

lauantai 31. joulukuuta 2011

Naamiohuvit nimeltä Elämä...

Miten näennäisesti niin rauhallisena ajanjaksona kuin joulunpyhät, voi tapahtua niin paljon, samojen asioiden toistuessa vuodesta toiseen?


Arki, vuoden juhlahetken jälkeen, kätkee sisälleen nopeatempoisia ja rajusti ryöpsähteleviä, sävähdyttäviä hetkiä, joista osa näytellään piilossa, osa on julkisesti näkyvillä.

Ja kaikkia näitä, julkisesti salattuja näytelmiä esittävät tavalliset ihmiset, joille odotusten hetket ovat olleet kestämättömiä, pidättäen räjähtäviä latauksia sisällään.


Pyhät päästävät ihmisissä irti suuria ja hallitsemattomia tunteita, hyvää ja pahaa, piruja ja enkeleitä, pala Paratiisia sekä Helvettiä. Missä hyvä kohtaa pahan, siellä syntyy monia koskettavia, usein elämää muuttavia kohtauksia.

Ne ovat elämääkin suurempia esityksiä, joita esitetään itselle ja ennen kaikkea ympäröivälle, osittain kiinnostuneen uteliaalle, osittain vaivautuneelle yleisölle.


Niin tänäkin vuonna, jolloin illan ja yön hiljaisina hetkinä, tunteet alkoivat purkautua, kuin kauan pidäteltyjä, etukäteen harjoiteltuja vuorosanoja, ruman rikasta ja monipuolista kielenkäyttöä, toimintaelokuvista lainattuja eleitä...

Tavallisen arjen peitellyt, pidätetyt tunteet syöksyivät esiin kuin Manalan pedot, hallitsemattomina, pelon ja ahdistuksen täyttäminä kohtauksina naamiohuveissa nimeltä Elämä.


Olen viime aikoina ihmetellyt entistä enemmän sitä, miten ihmiset eivät pidä omaa elämäänsä minään, aina joku toinen on elänyt enemmän. Ihmiset kertovat väritettyjä tarinoita itsestään ja tekemisistään, ehkä peitellen jälkiään, välttäen joutumasta häpeään.

Ihmisillä on sangen petollinen mielikuva omasta merkityksestään. Mitä upeammin näyttelet, sitä enemmän olet ja elät, vai näinkö sittenkään...?


Totuus ei ole niin jännittävää kuin valhe ja kuitenkin, totuudesta jää pysyvä jälki elämään, valheesta vain paha mieli sisimpään.

Kuunnellessani ihmisiä, saan väistämättä sen mielikuvan, että valhe merkitsee enemmän kuin totuus, vaikka valhe ei koskaan ole todellista elämää. Voinko enää kohta uskoa ketään ja mitään...?


Ihmiset jäävät koukkuun omiin näytelmiinsä ja kuitenkin, jokainen tarvitsee edes jonkun, jolle on totta, edes ohimenevän hetken, jotta ihminen ei valehtelisi kokonaan itseään, hukkuisi sepitettyyn elämään.

Joskus, jossain toisessa todellisuudessa, toisten ihmisten keskellä, näytellään vuosisadan näytelmää, joka on hetken totta, osa pinnan alle jää...

Keitä me olemme, jos emme itseämme? Olemmeko unohdettuja sieluja ajan tiimalasissa, ollen vain puolittain sitä, joiksi synnyimme?


Totuus on todellisuuden taidetta, ei sepitettyä näytelmää.

Todellisen elämän tarinan kulku ja juonenkäänteet ovat monin verroin merkityksellisempiä ja mielenkiintoisempia kuin paraskaan sepitetty elämä. Todellisuus muokkaa ihmistä kovallakin kädellä, kun taas valhe kuorruttaa valhetta, kunnes ihminen sen alla häviää...


Ihmisillä tuntuu olevan suunnaton hätä, kiire selittää, aina vain enemmän. Suut tulvivat sanoja, joita silmät eivät hahmota, eikö näillä loputtomilla saduilla ole enää mitään tolkkua...

Nykyisin, aina vain useammin, haluaisin sulkea korvani, lukea sepitetyt tarinat kirjoista, kuulematta niitä ihmisten suista...


Rauhallista Uutta Vuotta 2012

Olkaa totta itsellenne ja toisillenne...Pidennetty, 10 minuuttia kestävä, versio löytyy täältä.

James Newton Howard on säveltänyt Lady in the Water-elokuvaan melkeinpä sinfoonisen musiikkimaailman, jota tulee kuunneltua useammin kuin kerran sen luomien mielikuvien takia...

21 kommenttia:

JUAN FUENTES kirjoitti...

Amiga mia.Tus fotografias hacen que mis pensamientos vuelen hacia un mundo de fantasias.son fantásticas.

Tus poéticos comentarios a mi fotografia,dicen mucho de tus sentimientos.
Feliz año nuevo

JUAN FUENTES kirjoitti...

Sigo pensando que tu mente vive dentro de un mundo de fantasias y que te dá miedo entrar en tu realidades.
Un fuerte abrazo

JUAN FUENTES kirjoitti...

Creo que el arte no tiene frontera,puede ser que él fotógrafo halla aceptado en ésta ocación.

Liplatus kirjoitti...

Lainaan Gibranilta:
Tarvitaan kaksi totuuden löytämiseen: toinen sen ilmaisemiseen ja toinen sen ymmärtämiseen.
– Kahlil Gibran

Toivotan Sinulle Onnea Vuodelle 2012!

Penelope´s kirjoitti...

Korea kuvien kirjo kietoutuneena kynäsi kauniisiin koukeroihin.Paljon totuutta elämän tutkielmissasi.
Elämähän on: Living, loving and learning!!
Onnellista ja maagista uutta vuotta sinulle!!

orvokki kirjoitti...

Ihanasti kirjoitit !
Siihen mitään lisäämättä toivon Sinulle onnellista löytämisen iloa vuodelle 2012.

Aili-mummo kirjoitti...

Onko olemassa yhtä ainoaa totuutta?
Samasta asiasta voi olla useampia totuuksia kuin yksi ainoa---.

Oikein Hyvää, Kaunista ja Totuudellista Vuotta 2012 sinulle, Pitsit.<3

Pia kirjoitti...

Ihan osuit oikeaan. Valheella on lyhyet jäljet.
Vastaus kommenttiisi (pankkiryöstö)Meillä taitaa olla sitten ihan samanlaiset kallot!)
Hauskaa uuttavuotta ja uppoudutaan yöllä värien valtakuntaan hetkeksi..:D

Kiki kirjoitti...

Onko absuluuttista todellisuutta tässä elämässä, tällä tasollamme, jolla kuvittelemme olevamme erossa toisistamme? Eikö kaikki aina ole kuvitelmiemme värittämää? Miten minunkaan kommenttini voisi olla tosi, edes itselleni, saati toiselle/toisille? Tuntuu, että totuuden pitäisi aina olla sanaton, vain rakkauden viesti ihmisten välisessä katseessa, yhteisessä tietoisuudessa Olemassaolosta.
Mutta puhumme kuitenkin, vähän väliä, täytämme tyhjyyttä, jonka koemme itsemme ja toisen välillä. Ehkä sanoin ilmaisemme enemmän sitä, minkä toivoisimme kohdallamme olevan totta, sillä miten voisimme uskoa, että kukaan olisi valmis kohtaamaan kullakin hetkellä valitsemamme todellisen "minän".
Oikein lämminhenkistä, ihanan vapauttavaa Uutta Vuotta Sinulle!

Sarppu kirjoitti...

Niin totta joka sana, elämän näytelmät vievät niin helposti mennessään ja niihin uskoo jo itsekin. Oikein hyvää ja elämyksellistä todellista uutta vuotta sinulle ♥

Ari kirjoitti...

"Jotkut ihmiset saavuttavat aina tavoitteensa - he ovat ihmisiä, jotka pitävät tikkaat"
Stig Johansson

Toivotan sinulle erittäin hyvää Uutta Vuotta !

arleena kirjoitti...

Lumouiduin kuviin. Onpas hankala sana lumoutua taivitettavaksi, mutta meni kai oikein.

Hyvää ja inspiroivaa Uutta Vuotta 2012 sinulle.

aikatherine kirjoitti...

yksi tapa tarkastella totuuksia. Ei paha. Erilaisuus ihmisten naamioissa on myös rikkaus. Hyvää ja antoisaa Uuuta Vuotta

a-kh kirjoitti...

Lähijunassa matkustaessani nousi vaunuun hyvä tuttu, mies, jota en ollut nähnyt kymmeneen vuoteen. Ennen kuin edes ehdin tervehtiä häntä hän ehätti huolekkaasti selittämään: "Minusta ei ole tullut mitään." Vastasin: "Ei minustakaan." Sellaisia meistä oli tullut. Hyvää uutta vuotta!

Iines kirjoitti...

Täällä on aina yhtä kiehtovaa, kun tänne tulee..

Oikein sykähdyttävää ja ihanaa uutta kuvausvuotta sinulle, Pitsit sekaisin!

Valokin värsyjä kirjoitti...

Kyllä kirjoitit jälleen syvällistä ja kaunista tekstiä. Oikein ihanaa ja Onnellista Uutta Vuotta 2012 sinulle, tuokoon se mukanaan paljon uutta ja hyvää elämääsi.

Birgitta kirjoitti...

Oikein hyvää uutta vuotta 2012 sinulle <3

Herne kirjoitti...

Hmm...

elämä on oikeastaan Suuri verstas.
Meitä on montaa eri materiaalia,
plus materiaalien sekoitukset!
Jonkun mielestä se oma rautamateriaali on aidompaa tai
rehellisempää kuin toisen puu, tai
savi, tai kulta?

Tai Kulta sanoo,
että rauta ei ole Totta.
No, kukin toistansa hioo, ja
ihmisen sydän kuvastuu toisessa ihmisessä, niinkuin vedessä!

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Selityksiä ja selvennöksiä:
Voi tätä sanojen ja tarinoiden sekametelisoppaa. Mikäli olisi ollut mahdollista, olisin kirjoittanut todelliset tarinat, joihin tämä kirjoitus perustuu. Nyt voin vain pintaa hipaisten kirjoittaa itselleni tärkeästä asiasta, sillä valitettavan usein valheella on tehty syvimmät haavat.

Vahingoittavat valheet ja sepitetyt tarinat, joissa kirjoituksessani viittaan, ovat niitä, joita kerrotaan ja sepitetään hyötymistarkoituksessa, manipuloitaessa toinen sanomaan tai toimimaan vastoin tahtoaan, mutta tarinan kuullessaan, haluaa auttaa.

Elämän julmuutta on sekin, että ihmiset usein halutessaan toiselta jotakin, turvautuvat valheisiin, värittämisiin. Työssä olen törmännyt näihin tarinoihin usein ja jopa niinkin häijyissä tilanteissa kuin ne, joissa omat ideani ja tuotokseni on joku toinen ottanut omiin nimiinsä, hypännyt portaalla ylemmäksi, Tosin, näin toimimalla, on valheella ja varastamisella lyhyet jäljet.

Pahimmat sepitelmät olen kuitenkin kohdannut yksityiselämän puolella, en onneksi lähipiirissäni, mutta tarpeeksi koskettavasti. Hyödyn saaminen, myötätuntoon vedoten, ajan varastaminen, miten paljon näitä onkaan.... Jokainen sepittäkööt oman tarinansa, kunhan ei yritä hyötyä siitä toisten kustannuksella...

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Hola Juan!

Oh, Juan, me has leído demasiado bien. Yo vivo en la realidad, pero mi mente divaga en el mundo de la fantasía y la imaginación. La vida nos da todas las cicatrices que se reúnen a lo largo del camino que estamos andando por delante. La vida y la realidad no me asusta, pero necesito desesperadamente sueños y la irrealidad. Es el aire que respiramos y el agua que bebo.

Sin el arte, la vida sería muy pobre. El arte es alimento para nuestra alma, que saca a relucir todo lo bueno en nosotros, ayuda a vivir cuando la vida se vuelve demasiado difícil. El arte en realidad no tiene fronteras, se irá después de nuestro tiempo. Y el fotógrafo son los artistas es definitivamente, no hay duda sobre eso. Tenga cuidado y abrazos ...:)

Hei Liplatus!
Gibran on oikeassa, totuudella on monet kasvot ja kasvojen kantajat. Siksi selvensinkin kirjoitustani tuossa alussa, sillä peittäessäni sanojen varjoihin sanojen takana olevat tarinat, ne peittyivät liiaksi. Ja kiitos, uskon vakaasti, että vuodesta 2012 tulee kerrassaan loistava vuosi...:)

Hei Penelope's!
Jess, magiikkaa ja paljon, sitä samaa itsellesi ja läheisillesi. Mielessäni magiikka on aina valkoista ja hyvää, ei koskaan mustaa ja vahingoittavaa, joten eiköhän tehdä tästä vuodesta maaginen, tosiaan...:)

Hei Orvokki!
Kiitos ja huikaisevaa vuotta 2012 myös sinulle...:)

Hei Aili-mummo!
Totta kirjoitat, niin monta totuutta kuin ihmistä. Tuossa kommenttivastausten alussa availin kirjoituksen taustaa, sillä itse tarinoita sellaisenaan en voinut avata.

Kaunista, ihmisenlämpöistä ja hyvää Uutta Vuotta 2012 sinullekin...:)

Hei Pia!
Vähän samakalloisuutta olen itsekin mietiskellyt, ainakin läheltä menee. Ja ei kuin nauttimaan kaikenvaltakunnan yön kummajaisista ja oudoista huumorintajuista. Hauskaa ja paljon naurua sisällään pitävää Uutta Vuotta 2012 sinulle myös...:)

Hei Kiki!
Voi, miten kerrassaan hukuin sanoihisi. ” ...täytämme tyhjyyttä, jonka koemme itsemme ja toisen välillä. Ehkä sanoin ilmaisemme enemmän sitä, minkä toivoisimme kohdallamme olevan totta...”. Tuo on totta, todellisuutta, puhtaimmillaan. Kun hyöty ja haavoittaminen astuvat mukaan, puhtaus katoaa ja totuuden kasvot muuttuvat. Kaunista, lämminhenkistä ja kerrassaan upeaa Uutta Vuotta 2012 myös sinulle...:)

Hei Sarppu!
Niinhän se on, elämä on suurinta näytelmää ja ihmiset näyttelijöinä hyvinkin erilaisia, jotkut hyviä ja jotkut taas, eivät onneksi osaa näytellä yhtään. Kuvauksellista Uutta Vuotta 2012 sinulle...:)

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Hei Ari!
Hupsista, tuo oli uusi ja loistava vertaus. Menestystä ja kaikkea hyvää myös sinulle vuonna 2012...:)

Hei Arleena!
Jess, lumoutua on hyvä sana siinä missä mikä muu kaunis sana. Ja erityisen inspiroivaa vuotta 2012 myös sinulle...:)

Hei Aikatherine!
Totta, erilaisuus ihmisten naamioissa on todella rikkaus, kunhan naamioissa ei ole teräviä piikkejä, valheen halkeamia, jotka haavoittavat kanssakulkijoita. On tämä maailma ja elämä varsin kummallista, mutta aina ehdottomasti kaiken arvoista. Antoisaa ja lämminhenkistä vuotta 2012 myös sinulle...:)

Hei a-kh!
Siinä se on, yksinkertaistettuna, jos kohta melkoisella vauhdilla töräyteltynä, peittelemätön elämä, joka omana itsenään on vallan riittävä. Hyvää ja kuvauksellista vuotta 2012 myös sinulle...:)

Hei Iines!
Kaunis kiitos, sykähdyttäviä hetkiä vietän taas minä sinun blogissasi. Ja samoin sinulle upeaa ja kuvauksellista vuotta 2012...:)

Hei Valokin värsyjä!
Kiitos ja kiitos myös blogistasi, jossa olen viettänyt pitkiä toveja nauttimassa luonnon kauneudesta taiteilijan kädellä kuvattuna. Ja sinulle toivon ihmislämpöistä, vahvistavaa ja hyvää vuotta 2012...:)

Hei Birgitta!
Ja elämää kuplivaa, upeaa vuotta 2012 myös sinulle...:)

Hei Herne!
Kiteytitpä aivan uskomattoman upeasti ja tarkasti ihmisten näyttelemät elämän näytelmät.

Kommenttivastausteni alussa avasin kirjoitustani enemmän, sillä en voinut kirjoittaa tarinoita sen taustalla. Kirjoituksestani saa kieltämättä hivenen yksipuolisen mielikuvan ja siksi selvennös. En halunnut kirjoittaa liian pitkästi ja menin siksi aidoista alimman ali.

Elämänmakuista ja ihmislämpöistä vuotta 2012 sinulle...:)