BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

tiistai 20. syyskuuta 2011

Kahvia, hinnalla millä hyvänsä...?

Olen erinäisenkin kerran mietiskellyt päässäni erilaisten nautintoaineiden hintojen suhdetta toisiinsa. Lähinnä kahvin ja oluen hintojen hiuksenhieno ero on se, joka edelleen saa pääni pörisemään kuin mehiläispesä kiireisimpänä medenkeräysaikana.

Eräässä Itä-Helsingin lähiön ostoskeskuksessa kahvin hintaerot tulevat pienellä alueella hyvinkin selvästi esille. Kahvia tarjotaan kaikkialla, mutta millä hinnalla?

Desktop Nexus: Wallpapers > Abstract Wallpapers > 3D and CG Wallpaper

Heti metrosta ylös tultaessa on R-kioski, jossa palvelu pelaa ja myyjät ovat inhimillisiä sekä hoitavat työnsä asiakaspalvelun kultaisten sääntöjen mukaan.

Ainoa, mihin Ärrän myyjät eivät kykene vaikuttamaan, on kahvin hinta. Siispä 2,5 desiä kahvia pahvimukissa maksaa 1,5 € ja 3,6 desiä 2 €. Taattua Ärrän Juhla Mokkaa, välillä pirullisen kuumaa ja tummaa, mutta aina maistuvaa.


Desktop Nexus: Wallpapers > Abstract Wallpapers > Other Wallpaper

Seuraavaksi kahvia on tarjolla metron sisäänkäynnin läheisyydessä sijaitsevan marketin kahviossa, jossa on todella inhimilliset hinnat, samoin palvelu pelaa ystävällisellä otteella. 

Samankokoinen pahvimukillinen kahvia kuin R-kioskissa maksaa marketin kuppilassa 0,95 €, siis 2,5 dl ja nyt on pakko todeta, että huomattavasti tyylikkäämmässä pahvimukissa tarjoiltuna kuin Ärrän pahvimukit.

Ei tarvitse ihmetellä, että olemme ystävieni kanssa siirtyneet R-kioskin vakioasiakkuudesta paikallisen marketin kahvion vakioasiakkaiksi. Pahvimukin voi molemmista ostaa mukaan, joten ainoa kriteeri on enää hinta, laatu on sama ja palvelu molemmissa yhtä ystävällistä.

Desktop Nexus: Wallpapers > Abstract Wallpapers > Other Wallpaper

Mikäli haluamme istuskella rauhassa ja katsella ikkunoiden läpi ostoskeskuksen elämää tulematta nähdyiksi, vilahdamme Helmi Grillin ovesta sisälle ja istahdamme ikkunaloosiin.

Kupillinen hollantilaista erikoiskahvia maksaa 2,20 €, jolla  hinnalla saa jo riittävän kokoisen mukillisen tai lasillisen kahvia ja jäävettä, kyytipoikana kerrassaan loistavaa palvelua.

Desktop Nexus: Wallpapers > People Wallpapers > Business Wallpaper

Se mikä koko touhussa on hulluinta on se, että heti metroasemaa vastapäätä on Bar Kondis, joka tarjosi kesällä ison Karjala-tuopillisen hintaan 2,20 €.

Tuopissa on nestettä enemmän kuin pienessä pahvimukissa, tuoppi sisältöineen kolahtaa päähän, kahvi tekee vain hivenen vikkeläksi sisältämänsä kofeiinin takia.

Desktop Nexus: Wallpapers > Abstract Wallpapers > Photography Wallpaper

Miksi ihmeessä siis pysyä selvinpäin ja maksaa itsensä kipeäksi pahvimukillisista kahvia? Ei sitten niin mitään järkeä, kalja maksaa vähemmän, kolahtaa päähän enemmän ja tukee kotimaista valmistusta.

Kyllä minä sen tajuan, että kahvin maailmarkkinahinta on noussut vallan hulvattomasti, sillä kahvisatoja on tuhoutunut ja kahvipörssissä nostetaan hintaa hysteerisesti, jotta rahat saataisiin kynittyä pois ainakin kahvijuopoilta suomalaisilta, jotka eivät edelleenkään tajua pysyä kotimaisissa nautintoaineissa.

Desktop Nexus: Wallpapers > Architecture Wallpapers > Skyscrapers Wallpaper

Ruohonjuuritason kahvinviljelijät eivät näistä heilahteluista hyödy, korkeintaan kärsivät entistä enemmän, kun hinta ehkä joskus kääntyy taas laskuun. 

Herää vain inhottava ja omaatuntoa kolkutteleva kysymys, olemmeko riistäjiä ja köyhdytämmekö maapallon maaperää himokkaalla kahvinlitkimisellämme? Olemmeko kaiken pahan alku ja juuri tyhmine tapoinemme?

Pahvimukit ovat vielä asia erikseen, sillä niiden aiheuttamaa huonoa omaatuntoa emme saa pestyä puhtaaksi edes silloin tällöin mukana kannetulla termosmukilla.  Kyllä nyt tekee häijyä olla kaupunkilainen ihminen...

Desktop Nexus: Wallpapers > Abstract Wallpapers > Other Wallpaper
Mitä siis tehdä seuraavan kerran kahvijanon yllättäessä, ostaako tuoppi kotimaista valmistetta olevaa olutta lasissa tai lasisessa tuopissa vai tyytyä pahvimukilliseen Juhla Mokka-kahvia?

Vaikka emme raivoraittiita olekaan, niin kaipa tässä vielä kahvissa pysytään, ainakin siihen saakka kunnes kipupiste kahvin hinnassa ylitetään. Ja senkään jälkeen tuskin ohrapirtelöön siirrytään...

18 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Jostain syystä minulle kahvi maistuu parhaimmalta fajanssi- tai posliinikupista tai -mukista.
Pahvimukissa se on aina liian kuumaa ja pahvi saattaa maistua loppujen siemauksien yhteydessä.

Toivottavasti kahvilat eivät mene hekilöttömään palveluun ja kuluttaja saa kahvia nappia painamalla pahvimukiin.
Arvostan myös henkilöön perustuvaa palvelua kahviloissa.

JUAN FUENTES kirjoitti...

Tu estilo de ver el arte és juvenil que a veces te hace salir de la realidad,pero me gusta tu forma de realizarlo.
Gracias por tu fidelidad.
Un fuerte abrazo

seijastiina kirjoitti...

Kahvin hinta on kyllä ihan hirvittävä!
Onneksi en sitä juo kuin ihan harvoin, nytkään en ole juonut kahteen kuukauteen, toisaalta en sitä ohrapirtelöäkään ole nautiskellut, koko kesänä yhtään terassin ovea ei aukastu.Ihmmettelin sitä juuri vähän aikaa sitten, ja niin kesä vaan meni ohi.
Kivaa päivää sinulle ♥

Aili-mummo kirjoitti...

Juomme kahvia kerran keskipäivällä, muulloin vain vieraiden seuraksi.
kahvin on oltava hyvää, muuten sitä ei kehtaa juoda, maistuu pahalle. Aamuisin olemme juoneet teetä jo yli 40v. Se on hauduttamalla tehtyä, ei maistu paperille.

Lasikupista juotuna kahvi ei maistu kahville ollenkaan, sitä en ymmärrä. Reilu fajanssikuppi on hyvä, kuten Kermansaven Heinä.

Ohrapirtelöitä nautimme vain saunan perästä, puoli tölkkiä riittää...

Nautinnollista loppuviikkoa sinulle, Pitsit<3

Ari kirjoitti...

Vertailtavaa löytyisi valtavasti, usein olen miettinyt bensan ja maidon litrahintoja keskenään. Kahvikultuurista täällä Norjassa kaikilla autoilijoilla on termoskupit joihin lorotetaan huoltamolla kahvit niitä ei juoda paikanpäällä vaan autossa.

Birgitta kirjoitti...

Kahvi on kyllä niin hyvää, etten tiedä paljonko siitä pitäisi pulittaa, että jättäisin juomatta. Ehkä onneni on, että pidän kahvista vain pienestä kahvikupista juotuna. Pienikin määrä siis riittää ;-)

Blogissani on sinulle lahja. Tule käymään =)

Pieni Nainen kirjoitti...

Sinäpä sen sanoit. Cheers!

a-kh kirjoitti...

Kahvin hinnalla keinotellaan. Oli aika, jolloin Brasiliassa liian hyvää kahvisatoa poltettiin höyryvetureissa.

Kun muinoin lähdin polkupyörällä Kuopiosta Helsinkiin, maksoi lähtiessä kupillinen 3,50 mk. Helsinkiä lähestyessäni hinta saman kokoisesta annoksesta hissukseen nousi, kunnes se Vantaan Kuusijärvellä maksoi 7 mk.

Avalon's Garden and The Garden Cottage Cats kirjoitti...

Ahhhh..... Tired! is the man who takes care of his Garden ....lol


Miss Lady of Autumn Ana would like to know..... "Does me have 2 boyfriendz from Finland??? Me would like to see dem" ^..^

I think we all would love to see pictures of your two Beautiful boys ~ I think we did awhile back .... but
Me, Ana thinkz datz not enuf!"
Have a Great Day ~
Hugs ~
Angel

Purrz~
Ana ^..^

Avalon's Garden and The Garden Cottage Cats kirjoitti...

We jus re read "owr" comment and think this Translater screwie some timez da mom said "Finland" and it put Ireland ?????? Ana ^..^

Liplatus kirjoitti...

Pahvimuki vie nautinnon kahvin juonnista. Siinä sormet suikollaan olemattomilla ripasilla, kieli keskellä suuta saa hörppiä, pysyykö kupissa vai rinnuksilla.
Myrnan juhlavasta matalasta kupista tulee mieleeni kahvihetket ------ luona. Muistan ikäni ne kauhun hetket, juhlakuppi on kaadettu täyteen kahvia ja pöydällä valkoinen kangasliina.... kädet tutisten. Fobiaa vähensi, että käännyin pois liinan päältä, jolloin läikynnät sain syliini.
Eikä Minulla ole edes kahvikuppi neuroosi.;))

Parhainta kahvi on n. 2...3 dl iso rivallisella varustetuista posliinimukeista.
Voi vapautuneesti hörppiä.

Mallakseen siirtyminen olisi tosiaan edullisempaa, mutta pysyn pöönissä.
Mallashan tuo usein tullessaan muita ilmiöitä...

Leenamarketta kirjoitti...

Aamulla kuppi kahvia kotona riittää. Hinta hirvittää kuppiloissa, no siksi se ei jää ostamatta, mutta ovat niin pirskatin pahoja juotavia, ettei kahviksi tunnista :(
Bensa on kallista, karkit on kalliita ja kahvitkin, kohta leipä huipussaan niin siinähän sitä onkin työläistä rangaistu oikein olan takaa ja sitten leipää ja sirkushuveja kun (jos) ihmiset rupeevat (älyäävät rupeamaan) kapinoimaan :)

JUAN FUENTES kirjoitti...

Amiga mia.Tus halagos a mis fantasias,me han echo subir los colores,nunca pensé que mis fotos tubiecen aceptación.
Te agradezco tus cumplidas palabras

Un fuerte abrazo

Asta kirjoitti...

Tärkeän aiheen olet ottanut punnittavaksesi! Päivänpolttava kysymys jonka parissa itsekin painin joka päivä. Tästä kahviasiasta minullakin on erittäin paljon murskaavia ja hurmoksellisia mielipiteitä, mutta en tohdi tehdä virrestä pidempää, kommenttiruutusi täyttyisivät vuodatuksilla joilla ei ole loppua. Mutta sen verran voin sanoa että jossain on maailman paras kahvi, kahvia on joka lähtöön ja kahvia on saatava joka päivä. Joskin myös teetä. Mutta ennen kaikkea: Eläköön kahvi!

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Hei arleena!
Kahvila ilman henkilökuntaa taitaa olla viimeinen painajainen kahvilakulttuurin saralla. Pahvimukista vai posliinikupista, tästä aiheesta olen usein keskustellut ystävieni kanssa ja olemmekin päätyneet kompromissiin, jossa todetaan vain se, että tilanne ratkaisee mieltymyksen...:)

Hola Juan!
Fotos, fotos, casi cualquier forma de arte significa mucho para mí. Disfruto de los resultados que obtiene en hacer todo tipo de experimentos con tus fotos. Representa nueva forma de pensar, intentando e intentando de nuevo y, finalmente, ahí está ... Ha sido muy interesante seguir su mejora con sus fotos y estoy esperando a ver toda la gama de la semilla a la plena floración ... Tenga cuidado y abrazos ...:)

Hei seijastiina!
Jep, alkaa kahvin nieleskely vähentyä meikätytölläkin, teetä on tullut enemmän juotua. Ulkona liikkuessa kahvi on kätevämpi juoma kuin tee, ei tarvitse lillutella teepussukkaa vedessä. Mukavaa viikon jatkoa sinullekin...:)

Hei Aili-mummo!
Jännää, miten kaikilla on oma tapansa nauttia kahvista. Kahvi herättää tunteita ja mielipiteitä sekä jakaa ihmisiä eri leireihin. Kahvi on suomalaiselle tärkeä nautintoaine sekä puheenaihe. Mukavaa alkanutta viikkoa...:)

Hei Ari!
Hmm, termosmukista autossa... Vertailen myös usein näitä hintoja ja niiden suhteita toisiinsa. Yllätyksiä tosiaan kohtaa, hinnat ja tuotteet eivät välttämättä ole missään suhteessa toisiinsa ja siinä sitä pähkäiltävää lisää...:)

Hei Birgitta!
Sinä onnellinen pienen kahvikupillisen juoja. Eihän kahvia tosiaan tarvitsisi ylenmäärin juoda, mutta se on samalla seurustelujuoma ja siksi sitä kuluu välillä aivan liikaa. Hilppasin blogissasi ja jätin kommenttikiitokseni... Kahvihetkiä lisää...:)

Hei Pieni Nainen!
Sinäpä vain osaat sanoa sen vähemmillä sanoilla, tiivistetymmin. Slainte...:)

Hei a-kh!
Tätähän se on. Kansa haluaa kahvia ja maksavaa siitä melkein mitä vain. Kertonee kahvinjuojien järjenjuoksusta jotain. Tuo esimerkkisi kertonee melkein kaiken kahvin hinnanmuoidostuksesta yhden maan sisällä...:)

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Hi Ana!
Well, I guess You could call them Your boyfriends from Finland. They'll send their regards to You and whispered that they will be active visitors to Your blog. Hugs...:)

Hei Liplatus!
Valkoiset pöytäliinat ja kahvikuppi, itse asiassa mikä tahansa kohta nurin menevä ja sotkeva juotava tai syötävä... varsinainen painajainen. Jostain kumman syystä ohrapirtelöt on hinnoiteltu liian lähelle alkoholittomien juomien tasoa, en aio itsekään ohrapirtelöön siirtyä, mutta kyllä välillä ihmettelen tätä hinnoittelupolitiikkaa...:)

Hei Leenamarketta!
Asiaa kirjoitit, tavallisella pulliaisella on tekeminen tässä hintasirkuksessa. Olenkin usein miettinyt, että milloin on se päivä, jolloin kansa päättää, että nyt kyllä riittää tämä pelleily...:)

Hei Asta!
Jep, kahvia on saatava joka päivä. Kahveissa on eroja ja en tosiaan voi väittää, että joku Ärrän kahvi olisi maailman parasta, kaukana siitä, mutta ainakaan se ei ole seisonutta ja ok, pahvikahvi maistuu pahvilta, mutta voisi se pahemmaltakin maistua. Kiltisti juon sitä hyvässä seurassa, enkä saa traumoja...:)

Leena Lumi kirjoitti...

Olen huomannut etten juurikaan enää käy kahviloissa. Yksi syy lienee se, että sieltä saa niin huonoa kahvia ja silti maksaa sairaasti. Esimerkiksi harjukaupungissa kutsutaan cappuccinoksi sellaista moskaa ettei ole tosikaan.

Olen varmistanut erinomaisen kahvini niin, että juon aamulla ison mukillisen Robertsin suklaakahvia. Lopun laitan termariin ja saatan ottaa vielä pienen kupin puolilta päivin. Siihen loppuu kahvitteluni, sillä jos juon kahvia klo 13 jälkeen en nuku seuraavana yönä yhtään.

Sen sijaan käyn entistä enemmän ulkona syömässä...ja silloin hinta en enemmän sivuseikka;-)

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Hei Leena!

Enpä itsekään enää käy kahviloissa yhtä usein kuin aiemmin, hinta ja latusuhde eivät tosiaan vastaa toisiaan.

Flunssan/nuhan aikana jäi kahvin juonti todella vähiin ja siirryin juomaan teetä ja erilaisia troppeja kuuman veden seassa. Enkä ole palannut aiempaan tukkujuomiseen ja päättömään kahvin kittaamiseen, jossa laatu oli sivuseikka, kahvin määrä kupissa tärkein.

Voinet vain kuvitella miten alas tunsin vajonneeni, kun kahvin maku ei näytellyt pääosaa juomisorgioissani. Mikottelin samaa kahvia useamman kerran päivässä ja mitä pahemmalta se maistui, sitä vähemmän sitä siemailin. Siitäpä teinkin sitten sen johtopäätöksen, että kahvimuki vieressä on vain tapa, ei tarve ja nautinnon lähde.

Kerrankos sitä ihminen jää pahasti koukkuun, kunnes tulee heti ja koukku irtutuu. Pari kuppiapäivässä on nyt riittävä määrä. Mutta siinäpä onkin viilaamista, kun palaan ihmisten ilmoille. Ilmeisesti Örröltö löhtee mukaan pussiteekuppi, mutta parempi sekin kuin tolkuton ja nauttimaton kahvin lipittäminen tavan vuoksi...:)